Vláknina je dôležitá zložka potravy, ktorá pomáha udržiavať zdravé trávenie. Predstavte si ju ako prírodného ""údržbára"" tráviaceho systému. Ten pomáha regulovať činnosť čriev a podporuje pravidelnosť stolice. Vláknina sa nachádza v ovocí, zelenine, celozrnných produktoch a strukovinách.
Existujú dva hlavné typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina sa nachádza napr. v ovsených vločkách alebo jablkách a pomáha znižovať hladinu cholesterolu aj stabilizovať hladinu cukru v krvi. Nerozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v celozrnných výrobkoch a zelenine, zvyšuje objem stolice a pomáha predchádzať zápche.
Vláknina môže tiež prispieť k lepšiemu zdraviu srdca, regulovať hmotnosť a podporovať zdravie čriev. Napomáha aj pocitu sýtosti, čo môže pomôcť kontrolovať chuť k jedlu a podporiť udržiavanie zdravej hmotnosti.







