4 tipy čo jesť počas horúčav...

6. 12. 2018

Vyhýbajte sa ľadu, náhle schladenie organizmu neprospieva. Naopak, vyhľadávajte potraviny bohaté na vápnik a horčík.

4 tipy čo jesť počas horúčav...

1. Mliečne produkty

Doprajte si kyslomliečne výrobky bez pridaných cukrov a umelých sladidiel. Jogurty jedzte biele alebo zmiešané s čerstvým ovocím. Ak milujete kyslomliečne nápoje, naštudujte si ich kalorickú hodnotu. Pollitrové balenie zodpovedá menšiemu obedu či večeri

2. Vápnik, horčík

Odborníci upozorňujú, že v období horúčav sa nám najviac uľaví, keď si budeme pochutnávať na potravinách obsahujúcich vápnik a horčík. Regulujú totiž teplotu tela. Na vašom tanieri by sa teda mala objaviť brokolica, kapusta, karfiol, zeler, mrkva, špenát, ľadový šalát, ananás, grapefruit, datle, figy či lieskové oriešky.

čerstvé figy sú zdrojom horčíka, doprajte si ich v lete

3. Soľ

Teplo z tela pomáha odstraňovať aj soľ. Samozrejme, nepreháňajte to, priveľa soli zaťažuje obličky. Ale keď si nakrájate na tanierik čerstvú paradajku a šalátovú uhorku alebo bielu reďkovku či kvaku a mierne si ich prisolíte, príjemne vás to "zreštartuje".

4. Ovocie a zelenina

Podľa čínskej medicíny organizmus skvelo ochladí čerstvá zelenina a ovocie s vysokým podielom vody, ako je melón, hrozno, broskyne, cuketa, paprika. Koriander zaberá vynikajúco ako prostriedok na redukciu telesného pachu, pridajte si ho do šalátu.

Melónové smoothie - ideálny letný nápoj

Zdroj obrázkov: Canva.com

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

Najčítanejšie články