Urobte si rýchlu, jednoduchú a zdravú pochúťku z letných surovín. Stávkou na istotu sú avokádo, grapefruit a losos. Odvážne spojenie jedinečných superpotravín, ktoré sú v kombinácii s listovým šalátom dokonalým plnohodnotným obedom alebo večerou, vhodnou ako teplý aj studený chod.
Avokádo a jeho prínos pre zdravie
Avokádo patrí k najobľúbenejším superpotravinám súčasnosti. Jeho jedinečné nutričné vlastnosti a všestranné využitie v kuchyni z neho robia ideálnu súčasť diétneho jedálnička a zdravého životného štýlu. Aké sú najväčšie zdravotné benefity avokáda?
- Avokádo obsahuje zdravé tuky – má vysoký obsah zdravých mononenasýtených tukov, najmä kyseliny olejovej, ktorá je prospešná pre zdravie srdca. Tieto tuky pomáhajú znižovať aj hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Taktiež zlepšujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A, E, D a K.
- Antioxidačné účinky avokáda – v avokáde sa nachádza mnoho vitamínov a minerálov. Vitamíny C, E a K, riboflavín, foláty, horčík aj draslík – to všetko nájdete v avokáde. Vitamíny E a C fungujú ako silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, kým draslík prispieva k regulácii krvného tlaku.
- Vysoký obsah vlákniny v avokáde – avokádo obsahuje približne 10 gramov vlákniny, čo je asi 40 % odporučenej dennej dávky. Vláknina je dôležitá na zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Rozpustná vláknina v avokáde pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zatiaľ čo nerozpustná vláknina podporuje zdravie čriev.
- Nízky obsah cukru – avokádo je vhodné pre osoby s diabetom, prípadne pre každého, kto sa snaží redukovať hmotnosť. Nízky obsah cukru v kombinácii s vysokým obsahom zdravých tukov a vlákniny zaisťuje, že avokádo má nízky glykemický index. To znamená, že konzumácia avokáda nespôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo je výhodné na udržanie stabilnej energie po celý deň.

Zdravotné benefity grapefruitu
Obľúbené citrusové ovocie má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a štíhlu líniu. Patria medzi ne napríklad:
- Zníženie rizika rakoviny – grapefruit je cenným zdrojom vitamínu C – antioxidantu, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom. Obsahuje aj ďalšie užitočné antioxidanty a cenné látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom, a tak prirodzene predchádzajú rastu rakovinotvorných buniek.
- Vysoký obsah vody v grepe – počas horúcich dní pomáha dostatočne hydratovať telo a príjemne osvieži.
- Účinná pomoc pri chudnutí – konzumácia grapefruitu môže pomôcť pri redukcii hmotnosti. Vysoký obsah vlákniny a vody je základom zdravého chudnutia, pretože navodzuje pocit sýtosti na dlhý čas. Navyše môže grep poslúžiť ako zdravá alternatíva ku klasickým sladkostiam.
- Podpora imunity – veľké množstvo vitamínov A a C v grepe posilňuje imunitný systém, čo následne zmierňuje a skracuje príznaky prechladnutia a iných sezónnych ochorení.
- Regulácia hladiny cukru v krvi – grapefruit má nízky glykemický index, ktorý udáva, ako rýchlo sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi. Grapefruit síce obsahuje určité množstvo cukrov, ale ich uvoľňovanie do krvi je postupné.
- Zníženie krvného tlaku – grapefruit môže vďaka obsahu draslíka pomáhať regulovať krvný tlak.
Významné benefity konzumácie lososa
- Losos ako prírodný antioxidant – zdravá detoxikácia organizmu pomocou lososa. Kvalitné zložky v tejto chutnej rybe pôsobia ako antioxidant, čo podporuje vylučovanie škodlivých látok von z tela. V dôsledku toho sa u ľudí zvyšuje prirodzená odolnosť a schopnosť predchádzať mnohým civilizačným chorobám.
- Zdravé chudnutie s lososom – losos má vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie človeka a prirodzene prispievajú k úbytku hmotnosti.
- Zdravý mozog a srdce – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v lososovi zlepšujú psychické zdravie a zmierňujú degeneratívne ochorenia mozgu, ako napríklad prejavy Parkinsonovej alebo Alzheimerovej choroby. Štúdie dokazujú, že pravidelná konzumácia lososa prispieva k zdraviu mozgu i srdca. Losos môže znížiť zápal tepien a obsah nezdravého cholesterolu. Draslík, ktorý sa v rybe nachádza, udržiava normálne hladiny krvného tlaku.

Svieži letný šalát s grepom a lososom
Čo budete potrebovať na dve porcie šalátu z lososa, grepu a avokáda?
- 2 menšie avokáda,
- 1 červený grapefruit,
- 300 g lososa,
- ½ čili papričky,
- 100 g zmesi listových šalátov (alebo 1 rímsky šalát),
- 2 PL olivového oleja,
- 1 PL šťavy z citróna,
- soľ a čierne korenie,
- štipku tymiánu.
Postup prípravy zdravého receptu
- Jemne osoleného a tymiánom ochuteného lososa opečte na rozpálenom oleji – ideálne tri minúty z každej strany. Odporúča sa rybu opekať najprv zo strany kože. Keď je losos dobre prepečený, odstráňte kožu, ktorá by sa mala dať ľahko stiahnuť.
- Grapefruit zbavte šupky (očistite ho až na dužinu) a po mesiačikoch narežte do misy.
- Avokádo je vhodné prerezať pozdĺžne až ku kôstke. Obe polovice avokáda uchopte do rúk a otočte. Stiahnite šupku a odstráňte kôstku. Plod nakrájajte na menšie kúsky.
- K surovinám primiešajte čerstvý listový šalát, dochuťte citrónovou šťavou a dolejte olej z pečeného lososa.
- Šalát dobre premiešajte a preložte na tanier. Na vrch položte kúsky lososa jemne stlačeného tak, aby sa začali oddeľovať jednotlivé mäsité segmenty.
- Osoľte, okoreňte a užite si tento chutný zdravý pokrm ideálny na leto.






























