Zásada skladovania potravín
Pri skladovaní potravín vonku platí zlaté pravidlo dvoch hodín. K degradácii potravín – množeniu baktérií – dochádza v podstate neustále. Jediné, čo dokážete ovplyvniť, je to, ako rýchlo toto množenie prebieha, a to tepelnou úpravou jedla, respektíve formou uskladnenia potravín.
Veľmi vysoké (pri varení či pečení), prípadne veľmi nízke teploty (pod 10 °C) pomáhajú uchovávať potraviny jedlé a zdravotne nezávadné najdlhší možný čas. Teploty od 10 do 60 °C, naopak, vytvárajú prostredie, ktoré je pre patogény ako stvorené. Preto ak chcete udržať potraviny čerstvé čo najdlhšie, je dôležité skladovať ich v rámci tejto teplotnej zóny, často označovanej aj „danger zone“ (zóna ohrozenia), maximálne dve hodiny. Následne je potrebné, aby ste nezjedené pokrmy uložili do chladničky a mrazničky, ktoré ich trvanlivosť značne predĺžia.
Ako dlho vydržia potraviny v chladničke?
Maximálny čas uskladnenia čerstvého jedla v chladničke sa líši v závislosti od druhu suroviny. Všeobecné odporúčania pri hotových pokrmoch však hovoria približne o troch až štyroch dňoch skladovania. Samostatné potraviny vydržia zväčša dlhšie, a to od niekoľkých dní (mlieko) až po niekoľko týždňov (maslo, zelenina, vajcia, údeniny).
Uskladnenie jedla v lete
Špecifickým obdobím, keď čerstvé potraviny, ako aj čerstvá zelenina a ovocie podliehajú veľmi rýchlej skaze, je leto a horúčavy. V lete je v rámci správneho skladovania potravín kľúčové obmedziť pôsobenie tepla a zabrániť množeniu baktérií, čo sa dá docieliť použitím chladiacich metód, vhodných obalov a vzduchotesných nádob.
Tipy na skladovanie potravín počas horúčav
- Chladenie a termoizolácia jedla – využite termoizolačné tašky, termoboxy a chladiace vložky na udržanie potravín v chlade, obzvlášť pri cestovaní a prevoze jedla.
- Vhodné obaly – voľte uzatvárateľné nádoby zo skla, kvalitného plastu alebo nerezovej ocele, ktoré zabránia absorbovaniu pachov a predchádzajú kontaminácii jedla. Vákuovanie potravín je tiež efektívnou metódou, ako možno predĺžiť trvanlivosť potravín bez chladničky.
- Nevkladajte teplé jedlo do chladničky – nevychladené jedlo môže zvýšiť teplotu v chladničke a podporiť množenie baktérií.
- Dózy na skladovanie jedla v chladničke – otvorené potraviny skladujte v uzatvárateľných krabičkách, ktoré zabraňujú šíreniu mikróbov a pachov.
Uskladnenie špecifických potravín
- Fermentované salámy – skladujte ich v chlade a suchu, ale nie v chladničke, kde by mohla byť príliš vysoká vlhkosť.
- Sušené ovocie a orechy – na predĺženie čerstvosti ich skladujte vo vzduchotesných obaloch, ideálne v chlade.
- Pečivo a čerstvé ovocie – obzvlášť v lete je dôležité dobre ich zabaliť a chrániť pred teplom a vlhkosťou.
- Trvanlivé potraviny – kukuričný škrob, cukor alebo strukoviny majú dlhú trvanlivosť a možno ich uskladniť v špajze, respektíve v skrini na tmavom mieste.

Najčastejšie chyby pri skladovaní jedla
Jedlo nechajte vychladnúť pri izbovej teplote
Typickým príkladom je polievka – po dovarení časť skonzumujete a zvyšok necháte pokojne aj celé popoludnie na sporáku. Ako však začne polievka chladnúť, podmienky na tvorbu baktérií sa začnú výrazne zvyšovať. Je dôležité preložiť polievku do menších nádob a najneskôr do dvoch hodín (v lete ideálne do jednej hodiny od varenia) vložiť do chladničky. Netreba sa obávať, že do chladničky vkladáte príliš horúce jedlo – v menších nádobách, ktoré navyše nie sú rozohriate od varenia, dokáže polievka pomerne rýchlo vychladnúť.
Potravina, ktorá vyzerá dobre a nesmrdí, je „jedlá“
Večer ste si objednali pizzu a nedojedené zvyšky zostali v krabici na stole v jedálni. Hoci na pohľad a aj po ovoňaní môže pizza pôsobiť v poriadku, odporúčania sú jasné – radšej ju už nejedzte. Baktérie zodpovedné za nevoľnosť či ochorenia tráviaceho traktu sú často odlišné od tých, ktoré spôsobujú degradáciu vzhľadu a vône daného jedla. Ak teda nejaké jedlo zostalo mimo chladničky príliš dlhý čas, pre istotu ho vyhoďte. Aj osoby s „pevnými“ žalúdkami riskujú najrôznejšie ochorenia, minimálne nevoľnosť, hnačku či vracanie.
Rozmrazovanie jedál mimo chladničky
Rozmrazovanie mäsa, rýb, ale aj iných potravín by malo v ideálnom prípade prebiehať v chladničke, prípadne v studenej vode. Určite nie je bezpečné, aby sa napríklad mrazené kurča rozmrazovalo v mikrovlnnej rúre alebo v horúcej vode. Takéto rozmrazovanie vystavuje dané jedlo (resp. jeho okrajové časti) „zóne ohrozenia“ a podporuje masívne množenie baktérií. Samozrejme, rozmrazovanie v chladničke trvá podstatne dlhšie, stačí však, že sa pripravíte vopred a kura na nedeľný obed preložíte z mrazničky do chladničky už v sobotu večer.

Uskladnenie krabičkovej stravy
Zdravá strava v krabičkách býva rozvážaná ihneď po uvarení, a to od skorého poobedia až do neskorého večera. Predovšetkým v teplom počasí tak musí byť zabezpečené jej vhodné uskladnenie až do momentu, kým nie je odovzdaná klientovi a uložená do chladničky.
Zatiaľ čo niektoré donášky vozia jedlo maximálne v chladiacich boxoch (ktorých schopnosť udržať jedlo skutočne zachladené rýchlo degraduje), chladiarenské autá Easy diet sú plne prispôsobené na rozvoz čerstvej stravy. Prostredníctvom špeciálnej izolácie a profesionálnej chladiacej jednotky je teplota v priestore so stravou neustále udržiavaná na hodnote približne 4 °C. To garantuje minimalizáciu rizika vzniku a množenia baktérií. Diétna strava tak vydrží čerstvá, chutná a bezpečná aj v prípadoch, že v našom chladiarenskom aute strávi na ceste niekoľko hodín.





























