Využite silu bobuľového ovocia v recepte na chutný sezónny cheesecake
29. 6. 2021
Cheesecake – tvarohový koláč – môže byť pri troche snahy naozaj skvelým diétnym a zdraviu prospešným dezertom. Vďaka tvarohu obsahuje množstvo bielkovín, spoľahlivo zasýti a ak sa vám podarí aspoň časť cukru nahradiť čerstvým sezónnym ovocím, výsledkom bude vynikajúci zdravý zákusok.

Bobuľové ovocie pre zdravie a diétu
- Zdravotné benefity bielych ríbezlí – sú chuťovo podobné ako červené ríbezle, ale o čosi sladšie. Biele ríbezle sú obľúbeným letným ovocím, keďže sa v nich nachádza veľké množstvo vitamínu C, ktorý pôsobí ako cenný antioxidant. Obsahujú tiež provitamín A, niektoré vitamíny B a minerály, ako draslík, horčík, fosfor, železo a meď. Konzumácia bielych ríbezlí má pozitívny vplyv na srdcovú činnosť, nervy a svaly. Pôsobí proti zadržiavaniu vody a má močopudné účinky. Vďaka obsahu vlákniny vplýva kladne aj na činnosť čriev a trávenie, čo prispieva k efektívnemu a zdravému chudnutiu.
- Červené ríbezle s minimom kalórií – ide o bezkonkurenčné ovocie, ktoré obsahuje veľa draslíka (dvakrát viac než jablká). Vďaka špecifickej kyslastej chuti sú červené ríbezle využívané najmä pri pečení zákuskov a na robenie džemu. Platí, že čím dlhšie zreje, tým skôr stráca svoju kyslosť.
- Egreše a ich pozitívny vplyv na líniu – výnimočný druh ovocia, ktoré sa trhá nezrelé a následne sa z neho pripravujú marmeláda, šťava alebo kompót. Pokiaľ máte radi čerstvé egreše, jedzte ich dozreté a červenkasté. Egreš je cenným zdrojom vitamínov C, E a B-komplexu, ktoré posilňujú imunitný systém, kožu a komplexné zdravie. Egreše obsahujú aj mnoho minerálov, ako železo, draslík, horčík, meď a vápnik.
- Čučoriedky pre zdravie – záhradná odroda čučoriedok je veľmi zdravá a vhodná pri diéte. Vďaka nízkej kalorickej hodnote a vysokému obsahu vlákniny a vody dodávajú čučoriedky telu sýtosť a cenné živiny. Obsahujú vitamíny C, K a E a minerály, ako draslík, železo a mangán, ako aj účinné antioxidanty a flavonoidy na podporu imunity, zlepšenie trávenia, ochranu ciev a srdca, reguláciu hladín cukru v krvi a posilnenie funkcií mozgu a zraku. Čerstvé čučoriedky sú skvelou a chutnou diétnou náhradou sladkostí, pričom konzumovať ich možno čerstvé, mrazené, prípadne ako súčasť smoothie a zdravých štiav.

Sezónny fit dezert s bobuľovým ovocím
Suroviny na letný dezert:
- 1 lístkové cesto,
- 400 g kyslej smotany,
- 250 g tučného tvarohu,
- 60 g trstinového cukru,
- 3 vajcia,
- 1 biocitrón (vrátane kôry),
- 100 g ríbezlí,
- 50 g egrešov,
- 50 g čučoriedok,
- 1 stonka rebarbory.
Postup prípravy cheesecaku s bobuľovým ovocím:
- Smotanu a tvaroh dobre premiešame s cukrom, vajcami a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Egreše očistíme a prekrojíme, odstránime stonky z ríbezlí a rebarboru pokrájame na približne 0,5 cm veľké kúsky.
- Formu na pečenie vyložíme cestom, prilejeme smotanovú zmes a zasypeme ju ovocím.
- Časť sa potopí a časť ostane navrchu.
- Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme asi 40 – 45 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Vychladnutý cheesecake nakrájame a servírujeme. Dobrú chuť!
Ak sa vám obsah páči, zdieľajte