Vlastnosti cukety
Cuketa je chutná, nenáročná plodina vhodná na prípravu diétnych jedál. Zvyčajne sa spracúva celá aj so šupkou, ktorá obsahuje cenné živiny. Plody cukiny sú ľahko stráviteľné a vhodné na tepelnú úpravu. Cuketa má v gastronómii široké využitie – možno ju variť, piecť, smažiť aj grilovať, známe sú omáčky a prívarky z cukety, dá sa plniť, je vhodná na prípravu sladkých aj slaných koláčov a v surovom stave je častou súčasťou letných šalátov. Dobre uskladnená v chladničke ostane čerstvá až do troch týždňov.
Zdravotné a diétne benefity cukety
Cuketa je bohatá na cenné vitamíny a stopové prvky – je zdrojom vitamínov A, E a niektorých vitamínov B a obsahuje aj karotén, horčík, vápnik, magnézium, fosfor, draslík, železo, zinok a meď. Cukina obsahuje minimum kalórií – na 100 gramov má sotva 20 kilokalórií – a obsahuje až 91 % vody. Nízky kalorický obsah robí z cukety vynikajúcu surovinu pri diéte, očistnej kúre a chudnutí.
Cuketa pre zdravie
- Cuketa aktivizuje bunkový metabolizmus.
- Zlepšuje priechodnosť čriev a bojuje proti zápche.
- Pomáha pri vyplavovaní škodlivín a odvodňovaní organizmu.
- Diétne benefity cukety – pomáha udržať si zdravú hmotnosť bez námahy.
- Pomáha maximalizovať výkon mozgu a koncentráciu.
- Pozitívne ovplyvňuje činnosť obličiek.
- Znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku.
- Posilňuje imunitu.
Zdravý letný recept z cukety a marinovaného tofu
Ingrediencie, ktoré budete na recept potrebovať:
- 300 g cukety (zelená a žltá),
- 100 g marinovaného tofu,
- 1 zväzok bazalkových lístkov/1 ČL sušenej bazalky,
- 2 strúčiky cesnaku (pokrájané),
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie,
- 1 bobkový list,
- 1 PL šťavy z citróna,
- 50 ml olivového oleja.

Postup prípravy receptu:
- Tofu a cukety nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti.
- Bazalku natrháme na menšie kúsky.






































