Všestranné využitie cukety aj v recepte na farebné cukiny s marinovaným tofu

29. 9. 2025

Cuketa je naším favoritom každé leto. Obsahuje minimum kalórií, má skvelú chuť a všestranné využitie. Aké sú diétne benefity cukety a aké skvelé recepty z nej možno pripraviť? Prinášame vám ďalší vynikajúci recept, tentoraz s marinovaným tofu, ktoré jemná chuť cukety výborne dopĺňa.

Všestranné využitie cukety aj v recepte na farebné cukiny s marinovaným tofu

Vlastnosti cukety

Cuketa je chutná, nenáročná plodina vhodná na prípravu diétnych jedál. Zvyčajne sa spracúva celá aj so šupkou, ktorá obsahuje cenné živiny. Plody cukiny sú ľahko stráviteľné a vhodné na tepelnú úpravu. Cuketa má v gastronómii široké využitie – možno ju variť, piecť, smažiť aj grilovať, známe sú omáčky a prívarky z cukety, dá sa plniť, je vhodná na prípravu sladkých aj slaných koláčov a v surovom stave je častou súčasťou letných šalátov. Dobre uskladnená v chladničke ostane čerstvá až do troch týždňov.

Zdravotné a diétne benefity cukety

Cuketa je bohatá na cenné vitamíny a stopové prvky – je zdrojom vitamínov A, E a niektorých vitamínov B a obsahuje aj karotén, horčík, vápnik, magnézium, fosfor, draslík, železo, zinok a meď. Cukina obsahuje minimum kalórií – na 100 gramov má sotva 20 kilokalórií a obsahuje až 91 % vody. Nízky kalorický obsah robí z cukety vynikajúcu surovinu pri diéte, očistnej kúre a chudnutí.

Cuketa pre zdravie 

  • Cuketa aktivizuje bunkový metabolizmus.
  • Zlepšuje priechodnosť čriev a bojuje proti zápche.
  • Pomáha pri vyplavovaní škodlivín a odvodňovaní organizmu.
  • Diétne benefity cukety – pomáha udržať si zdravú hmotnosť bez námahy.
  • Pomáha maximalizovať výkon mozgu a koncentráciu.
  • Pozitívne ovplyvňuje činnosť obličiek.
  • Znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku.
  • Posilňuje imunitu. 

Zdravý letný recept z cukety a marinovaného tofu 

Ingrediencie, ktoré budete na recept potrebovať: 

  • 300 g cukety (zelená a žltá),
  • 100 g marinovaného tofu,
  • 1 zväzok bazalkových lístkov/1 ČL sušenej bazalky,
  • 2 strúčiky cesnaku (pokrájané),
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie,
  • 1 bobkový list,
  • 1 PL šťavy z citróna,
  • 50 ml olivového oleja.
cuketa, tofu, bazalka, cesnak, koreniny

Postup prípravy receptu: 

  • Tofu a cukety nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti.
  • Bazalku natrháme na menšie kúsky.
nakrájané tofu, cuketa, bazalka, koreniny
  • Na oleji prudko opečieme pokrájané tofu.
  • Pridáme cesnak a zamiešame.
  • Po minútke pridáme cukiny a bobkový list, posolíme a okoreníme.
  • Všetky suroviny spolu opekáme za stáleho miešania či nadhadzovania asi 3 minúty.
  • Po orestovaní hotové jedlo pokvapkáme citrónovou šťavou.
  • Podávame ako samostatné jedlo alebo ľahkú prílohu. Dobrú chuť!
  • Tofu s farebnými cuketami

    Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

    Najčítanejšie články

    Prečítajte si aj tieto články