Káva na chudnutie
Káva patrí k veľmi účinným prírodným spaľovačom tukov, a preto nie je žiadny dôvod vzdávať sa jej ani počas redukčnej diéty. Akými jedinečnými vlastnosťami káva disponuje?
- Káva zrýchľuje metabolizmus – kofeín v káve pôsobí ako stimulant. Uvoľňuje hormóny, ktoré telu signalizujú, aby rozkladalo tukové bunky na energiu. Taktiež stimuluje nervový systém a vplýva na tukové bunky, ktoré odbúravajú tuk aj v pokojnom stave.
- Pitie kávy pred cvičením zvyšuje výkon.
- Káva spaľuje kalórie – kofeín v káve zefektívňuje proces produkcie tepla v tele, čo prirodzene zefektívňuje a zrýchľuje spaľovanie kalórií.
- Káva potláča chuť do jedla – kyselina chlorogénová obsiahnutá v káve môže tlmiť chuť do jedla, čím pomáha znižovať príjem kalórií, a teda prispieva k účinnej diéte.
- Výhodouantioxidantov v káve je podpora trávenia a komplexného zdravia organizmu.
Horká čokoláda ako pomocník pri diéte
Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je cenným pomocníkom pri chudnutí. Stačí kocka či dve a chuť na sladké je spoľahlivo odohnaná. Obsahuje viac tukov ako sacharidov, vďaka čomu menej ovplyvňuje hladiny krvného cukru, nespôsobuje prudké vylučovanie inzulínu a nezaťažuje pankreas do takej miery ako štandardné sladkosti. To všetko je jasný dôkaz, že si horkú čokoládu v primeranom množstve nemusíte odopierať ani počas diéty.
Zdravý dezert kávové zrná v čokoláde
Pripravte si originálny recept plný zdravých a pri chudnutí neškodlivých surovín. Čo okrem kávy a čokolády budete na zdravý dezert potrebovať?
- 250 g detských piškót,
- 125 g masla,
- 50 g práškového cukru,
- 150 g mletých orechov,
- 1/2 ČL škorice,
- 2 PL kakaa,
- 2 PL rumu,
- 2 PL kávy,
- čokoládovú polevu.
Postup prípravy zdravého receptu
Zalejte kávu dvomi PL vriacej vody, pridajte rum a nechajte vychladnúť. Následne do misy postupne nasypte rozdrvené piškóty, pridajte zmäknuté maslo, práškový cukor, najemno pomleté orechy, škoricu, kakao a vychladnutú kávu. Všetko spolu dobre premiešajte a vypracujte hladkú hmotu, ktorú vložte na krátky čas do chladničky.
Potom zmes rozdeľte na rovnako veľké časti, z ktorých rukami vyformujte kávové zrná. Tie opäť dajte na chvíľu schladiť. Vychladené zrná namáčajte do čokoládovej polevy a nechajte na mriežke dobre stuhnúť. Hotový zdravý dezert si vychutnajte bez výčitiek!
Zdroj: cas.sk





























