Tipy, ako v lete nakupovať ovocie: Skúste džúsový detox

31. 7. 2025

Leto je skvelé obdobie roka, a to aj preto, že ponúka množstvo čerstvého lokálneho ovocia. Či už si chcete pochutnať na chutných ovocných čerstvých šťavách v rámci džúsového detoxu, alebo radšej siahnete po ovocí v prirodzenom stave, je dôležité vedieť, ako v obchode spoznať tie správne plody.

Tipy, ako v lete nakupovať ovocie: Skúste džúsový detox

Na čo sa zamerať pri nákupe ovocia?

Pri nákupe si všímajte, či ide o sezónne a čerstvé ovocie. Pri výbere využite naplno všetky zmysly – ovocie sa posudzuje podľa toho, ako vyzerá, ako vonia a aké je na dotyk. 

Dôležité je všímať si čistotu ponúkaného ovocia a zeleniny. Je neprípustné, aby bol plod napadnutý hnilobou, prípadne bol poškodený teplom alebo mrazom. Majte na pamäti, že najväčšie či najkrajšie kusy nemusia byť aj najchutnejšie – často je ich vzhľad výsledkom chemického hnojenia ovocia, takže odporúčame voliť zlatú strednú cestu a k ovociu si privoňať. Zrelé ovocie krásne vonia a nesprevádzajú ho žiadne nepríjemné pachy. Na záver použite aj hmat – ovocné plody zľahka stláčajte, podľa mäkkosti zistíte ich čerstvosť. Vyberajte si ovocie, ktoré sa voči svojej veľkosti javí ťažšie.

Tipy na správny nákup ovocia

  • Sezónnosť ovocia – ak si vyberiete druh ovocia, ktoré práve dozrieva, je veľký predpoklad, že jeho chuť bude výraznejšia a taktiež má cennejšie nutričné hodnoty. Vyberajte ovocie s pevnou šupkou, bez škvŕn a známok poškodenia. 
  • Vôňa zrelých plodov – dozreté ovocie príjemne vonia.
  • Dotyk ovocia prezradí, či je vhodné na okamžitú konzumáciu – tvrdé plody môžu byť nedozreté. 
  • Dajte prednosť lokálnemu ovociu – lokálne sezónne ovocie má v čase dozrievania najlepšiu chuť a zloženie – je najbohatšie na cenné živiny a vitamíny.
  • Uprednostnite ovocie a zeleninu, ktoré si môžete vybrať z otvorených škatúľ, pred balenými plodmi.
  • Čerstvé ovocie nakupujte iba v takom množstve, ktoré zvládnete spracovať alebo zjesť. Čím dlhšie sa suroviny skladujú, tým viac vitamínov strácajú.
  • Pri všetkých druhoch čerstvého ovocia a zeleniny musí byť uvedená krajina pôvodu. 
  • Do akostných tried sa zaraďujú len nasledujúce druhy ovocia a zeleniny – jablká, hrušky, citrusové plody, kiwi, broskyne, nektarinky, jahody, stolové hrozno, šalát, endívia letná kučeravá, endívia zimná, paprika a paradajky. Ostatné druhy sa do akostných tried nezaraďujú, nesmú teda byť označené akosťou.

Nákup čerstvého ovocia v bio kvalite 

Čerstvú bio zeleninu a ovocie najľahšie zoženiete na farmárskych trhoch. Oplatí sa sledovať regionálnu tlač a internet. Čo si všímať pri kúpe bio plodov? 

  • Na farmárskych trhoch dbajte na to, aby boli produkty skutočne sezónne.
  • Pozor na predajcov, ktorí ponúkajú kompletný sortiment – od byliniek až po zemiaky a hrozno. Nie je reálne, aby všetko vypestovali sami.
  • Chodievajte na trhy pravidelne a nájdite si svojho osvedčeného predajcu s kvalitnými bio plodmi, ideálne sezónnymi.

Skladovanie ovocia 

  • Skladovanie jabĺk a hrušiek – skladujte ich oddelene od ostatného ovocia a zeleniny. Hrušky, najmä zimné odrody, možno kúpiť nezrelé a doma ich nechať dozrieť pri izbovej teplote, kedy zmäknú a zosladnú. Zrelé plody skladujte v chladničke, kde vydržia dlhšie.
  • Bobuľové ovocie – jahody, slivky, čučoriedky a iné druhy bobuľovín majú krátku sezónu a nie je vhodné ich skladovať pridlho. Bobule nikdy neumývajte pred uskladnením, opláchnite ich až tesne pred použitím. Ukladajte ich do plastu, ktorý trvanlivosť bobuľovín predĺži, papier ich naopak vysušuje a odvádza vlhkosť. Jahody skladujte v chladničke pri teplote 1 až 5 °C a spotrebujte ich do 3 dní od odtrhnutia. Čučoriedky majú trvácnosť 24 hodín a slivky možno skladovať v chladničke aj týždeň.
  • Citrusové ovocie – ak chcete skladovať citrusy, neumývajte ich vodou. Na šupke majú ochrannú vrstvu, ktorá zaručuje dlhšiu trvanlivosť. Citrusy patria medzi chemicky najviac ošetrené ovocie, ich nákup v bio kvalite sa preto rozhodne oplatí – kôru z bio citróna môžete využiť pri pečení, plátky citróna do limonády. Pomaranče sú najčerstvejšie a najchutnejšie v zimnej sezóne. Skladujú sa v chladničke, pri izbovej teplote majú tendenciu sa kaziť.
  • Tropické ovocie ako banány, ananás či mango kupujte nezrelé, keďže dozrievajú pri izbovej teplote. Ovocie rýchlo dozrieva v prítomnosti jabĺk, ktoré vylučujú látku na urýchlenie zrenia. Pri nákupe ananásov sa neriaďte farbou, traduje sa, že zelený ananás je nezrelý, avšak existuje niekoľko druhov ananásov, niektoré sú po dozretí oranžové, niektoré žlté alebo zelené. Dôležitý je vzhľad a stav plodu – listy zo stopky by nemali vypadávať. Ananás nechajte doma aspoň 2-3 dni, aby sa pri izbovej teplote aklimatizoval, a potom ho môžete skonzumovať.  Ak ananás po rozkrojení celý nespracujete, uložte ho do chladničky a spotrebujte do 2 dní. Banány nikdy nedávajte do chladničky – keď prejdú chladom, majú tendenciu zmeniť chuť a konzistenciu. Okrem toho sa naruší proces zrenia a plod už nikdy nebude chutiť tak, ako mal. Banány konzumujte hneď, ako sa na nich objavia malé hnedé bodky, čo je znakom ich dozretia. 

Džúsový detox zo sezónneho čerstvého ovocia

Zbavte svoje telo toxínov a nadbytočných kilogramov, naštartujte svoj metabolizmus a majte úsmev na tvári počas celého leta. S na mieru ušitým džúsovým detoxom je radosť chudnúť a zdravo žiť. 

Výhodou je, že ak nemáte čas ani chuť odšťavovať ovocie sami, môžete si vybrať džúsovú detoxikáciu od Easydiet, ktorej základ tvorí čerstvý, za studena lisovaný džús v prémiovej kvalite. 

Pre koho je vhodný Easy diet džúsový detox?

  • Džúsový detox odporúčame začiatočníkom aj tým, ktorí už s detoxikáciou majú skúsenosti. 
  • Skvelý spôsob na oživenie metabolizmu a posilnenie imunity.
  • Chutné zdravé džúsy vám pomôžu obnoviť celkovú rovnováhu organizmu a odhodiť neželané kilogramy. 

Naštartujte zdravší život so 100 % surovým bezlepkovým očistným programom na 1 až 5 dní. Každý deň si vychutnáte päť dávok čerstvého, za studena lisovaného džúsu a raz aj lahodné kešu mlieko s vysokým obsahom proteínov. Zloženie ovocia a zeleniny v jednotlivých džúsoch Easydiet je nastavené tak, aby zabezpečilo vyváženú chuť aj výživové hodnoty, ktoré vaše telo denne potrebuje. Zelené džúsy obsahujú množstvo chlorofylu, ktorý prirodzene podporuje črevnú mikroflóru a celkové zdravie organizmu.

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

Viac na túto tému:

Najčítanejšie články