Čo všetko dokáže pohánka?
Spolu s amarantom a quinoou sa na základe svojho zloženia a využitia radí do skupiny tzv. pseudoobilovín. Pohánka obsahuje rutín, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, pečeň, tráviace orgány, posilňuje imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje obsah cholesterolu v krvi. Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali pohánku konzumovať každý deň, pretože pri dlhodobom každodennom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak. Aby boli cievy v dobrej kondícii, stačí pohánku konzumovať raz za týždeň.
Podoby pohánky
Rozlišuje sa pohánka lúpaná a nelúpaná. Na varenie sa používa pohánka lúpaná, vo forme krúp (celá pohánka), krupice, instantnej kaše, lámanky (rozlámané zrná) alebo múky. V mnohých krajinách sa z pohánky pripravujú aj cestoviny.
Nelúpaná pohánka sa používa iba na klíčenie, kedy si sami môzeme vypestovať čerstvú pohánkovú vňať. Postupuje sa tak, že nelúpaná pohánka sa rozvrství na vlhkú hlinu alebo vatu. Semená by nemali byť ponorené vo vode, ale stála vlhkosť je nutná. Zelenú vňať môžeme začat zberať, pokiaľ je asi 10 cm vysoká. Čerstvá pohánková vňať obsahuje oveľa viac rutínu ako pohánkové semená. Používa sa hlavne do šalátov a polievok.
obrázok zdroj: http://www.liecenie.info






























