Rýchle a chutné zeleninové jedlo
Viete, koľko ovocia a zeleniny by mal denne zjesť dospelý človek? Je to až 400 gramov. Ovocie odporúčame konzumovať najmä doobeda – sacharidy obsiahnuté v ovocí vám dodajú energiu. Zelenina by mala byť súčasťou každého hlavného jedla. Je bohatým zdrojom najrôznejších zdraviu prospešných látok – vitamínov, minerálov, antioxidantov či vlákniny.
Medzi výhody zeleniny patrí aj jej nízka kalorická hodnota. Práve vďaka obsahu kalórií je súčasťou mnohých diétnych jedálničkov. Na to, aby ste schudli, však nemusíte jesť iba šaláty. Jedlo zo zeleniny má mnoho podôb. Jedným z nich sú aj zeleninové karbonátky.

Recept na zeleninové fašírky
Príprava zeleninových karbonátok je rýchla a jednoduchá. Stačí vám len niekoľko surovín, z ktorých za pár minút pripravíte toto chutné zeleninové jedlo.
- 1 zemiak
- 1 cuketa
- 2 mrkvy
- 1 farebná paprika
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- Čerstvé bylinky
- Orechová múka
- Soľ, korenie
- Syr feta
*Zeleninu v recepte môžete obmeniť podľa sezónnosti alebo chuti. My máme radi aj verziu s cviklou alebo petržlenom.
**Z týchto surovín vám vyjde približne 10 kúskov zeleninových fašírok.

Zeleninové karbonátky – príprava
Zeleninu očistite a nastrúhajte. Nastrúhanú zeleninu zmiešajte v miske s nadrobno nasekanou šalotkou, cesnakom a bylinkami. Ochuťte soľou a korením. Pridajte orechovú múku - toľko, aby zmes bola vláčna, ale zároveň sa nerozpadávala.
Na plech položte papier na pečenie. Vytvarujte fašírky. Na vrch pridajte kúsky Feta syra. Vložte do vyhriatej rúry a pečte do zlatista - približne na 180 stupňov asi 20 minút.

S čím podávať zeleninové karbonátky
K zeleninovým fašírkam môžete zvoliť rôzne prílohy. Výborne chutia s humnusom, zeleninovým pyré alebo čerstvo pripraveným šalátom, napr. so strukovinami, quinoou alebo kuskusom. Na Veľkú noc si ich môžete dať aj so zemiakovým šalátom :). Ak máte radi hamburger, vyskúšajte namiesto klasickej mäsovej fašírky tento karbonátok.
Dobrú chuť.






























