Počas diéty si môžeme sladkastú chuť mangoldu spokojne dopriať, pretože 100 g tejto zeleniny obsahuje len 59 kJ. Navyše aj zasýti a je zásadotvorný, preto je vynikajúcim tipom na jarnú večeru. Nenechajme si ho ujsť, na trhu sa predáva už koncom jari.
Účinky mangoldu
Keď mangold objavíme vo svojej krabičkovej diéte, nájdeme spojenca, ktorý nás zásobí antioxidantami spomaľujúcimi starnutie, životobudičom vitamínom C aj karoténom chrániacim pokožku pred nepriaznivým vplyvom slnečných lúčov. Navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny vylepší trávenie. Je blízkym príbuzným červenej repy a preto obsahuje, podobne ako ona, betaín podporujúci detoxikáciu pečene a odstraňovanie tukov z krvi.
Ako použiť mangold v kuchyni
Mangold vytvára len listy alebo mohutné stonky. Listové druhy sa pridávajú do šalátov podobne ako špenát, dusený sa podáva ku grilovaným jedlám. Druhou odrodou je stonkový, ktorý vynikajúco chutí uvarený v osolenej vode podobne ako špargľa. Aj keď ho v našej kuchyni používame zriedkavo, bola táto zelenina obľúbená v starom Grécku už pred dva a pol tisíc rokmi, no delikatesy si z neho pripravovali aj starobabylónčania pred štyritisíc rokmi!






























