5 dôvodov, pre ktoré je dobré zaradiť brokolicu do jedálnička
- Nízky glykemický index pomáha udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi
- Brokolica predstavuje vynikajúci zdroj minerálov a vitamínov
- Vyšší obsah antioxidantov pomáha detoxikovať organizmus
- Obsiahnutá vláknina na seba viaže cholesterol a vyvoláva pocit sýtosti
- Brokolica je nízkokalorická – má približne 43 kalórií na 100 gramov v surovom stave

Žltá, fialová, čínska, Fiesta či Amadeus. U nás je známa najmä talianska zelená brokolica, na svete však existuje viac ako 20 druhov tejto výnimočnej zeleniny. Vychutnaj si ju pravidelne ako súčasť zdravého jedálnička.
Krémová brokolicová polievka - bohatý zdroj vitamínov a minerálov
Potrebuješ podporiť imunitu? Pochutnaj si na varenej brokolici. Ak zješ 80 gramov brokolice, získaš až 84% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny A, B9 a K, z minerálnych látok draslík, selén či fosfor. Brokolica má vysoký obsah antioxidantov, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Antioxidanty chránia tvoje telo pred vznikom niektorých ochorení a môžu spomaliť starnutie buniek.

Ak cítiš obrovský hlad, uvar si polievku z brokolice. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny ťa zasýti na dlhší čas. Môžeš si k nej dať aj zdravší celozrnný chlebík.
Recept na brokolicovú polievku
Na 4 porcie brokolicovej polievky potrebuješ
1 čerstvú brokolicu (400 až 500g)
1 až 1,5 l zeleninového vývaru
2 slepačie vajíčka
100 ml smotany na varenie
2 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
Muškátový orech
Čierne korenie
Soľ
Šťavu z citróna
1 PL slnečnicového oleja
Ako pripraviť brokolicovú polievku
Opláchnutú brokolicu nakrájame na menšie kúsky. Na slnečnicovom oleji opražíme nadrobno nasekaný cesnak spolu s brokolicou, muškátovým orechom a korením. Pridáme soľ a zalejeme vývarom. Na začiatok použijeme 1l vývaru. Varíme na miernom ohni za občasného miešania, kým brokolica nie je mäkká (cca 20 minút). Primiešame smotanu na varenie a zmes rozmixujeme na hladký krém. Polievka by mala byť hustejšia – podľa potreby prilejeme zvyšný vývar, aby sme dosiahli optimálnu hustotu. V miske si rozšľaháme vajíčko, ktoré pridáme do rozmixovanej polievky. Polievku na miernom ohni ešte chvíľu povaríme. Po odstavení ochutíme šťavou z citróna a podľa chuti pridáme soľ či korenie.

Náš tip: Počas jarnej sezóny môžeš do brokolicovej polievky pridať medvedí cesnak.
Brokolicová polievka s čerstvými klíčkami
Polievka z brokolice pripravená podľa nášho receptu je nielen lahodná, ale aj nutrične a kaloricky vyvážená. Pred podávaním môžeš brokolicovú polievku na tanieri ochutiť semienkami, bylinkami alebo čerstvými klíčkami. Klíčky predstavujú výborný zdroj vitamínov a minerálov. Najznámejšie sú u nás klíčky mungo fazuľky alebo naklíčená žerucha. Skvelé sú aj klíčky reďkovky, hrášku či ďateliny. Vedel/a si, že si doma môžeš nechať vyklíčiť aj semienka brokolice? Brokolicové klíčky majú jemnú chrumkavú chuť. Pridaj ich do šalátov, nátierok alebo polievok – tvoje telo z nich získa vápnik, vlákninu aj vitamíny A a C.

Máš chuť na krémovú brokolicovú polievku, no nestíhaš variť? Ochutnať ju môžeš v niektorom z našich redukčných programov, v ktorých ju naši kuchári pravidelne pripravujú ako súčasť vyváženého jedálnička. Krabičková strava EASYDIET pripravovaná z najkvalitnejších čerstvých surovín je vhodná pre každého, kto sa chce zdravo stravovať. Objednaj si aj ty chutné nutrične optimalizované jedlo až na 7 dní v týždni.
Zdroj informácií:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/broccoli-recipes
https://www.healthline.com/nutrition/broccoli-sprouts#benefits
Zdroj obrázkov: EASYDIET, freepik, pexels






























