Poznáte pšeno?

27. 11. 2018

Ide o proso bez semenných šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a majú sladkastú chuť. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje 1490 kJ.

Poznáte pšeno?

ČO JE PŠENO?

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je nenáročné na prípravu.

Čomu pomáha?

  • chudokrvným ľuďom (pre svoj vysoký obsah železa)
  • kostiam – spevňuje ich
  • žalúdku – keďže pšeno je zásadité, možno ho považovať za liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením
  • pankreasu a slezine
  • zubom, nechtom a vlasom – spevňuje ich pre obsah zinku
  • obličkám – posilňuje ich

Nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.

Ako pripraviť pšeno?

Najskôr pšeno dôkladne umyte. Potom ho sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť). Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku.

Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásob­ne zvýši.

Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny, varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou. Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšeno olivovým olejom, bude lahodnejšie.

Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok.

Primiešajte do nej posekané voňavé vňate. Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.

Prajeme dobrú chuť.

(zdroj obrazok: fitmagazin.sk)

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

Najčítanejšie články