ČO JE PŠENO?
Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.
Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je nenáročné na prípravu.
Čomu pomáha?
- chudokrvným ľuďom (pre svoj vysoký obsah železa)
- kostiam – spevňuje ich
- žalúdku – keďže pšeno je zásadité, možno ho považovať za liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením
- pankreasu a slezine
- zubom, nechtom a vlasom – spevňuje ich pre obsah zinku
- obličkám – posilňuje ich
Nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.
Ako pripraviť pšeno?
Najskôr pšeno dôkladne umyte. Potom ho sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť). Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku.
Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásobne zvýši.
Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny, varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou. Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšeno olivovým olejom, bude lahodnejšie.
Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok.
Primiešajte do nej posekané voňavé vňate. Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.
Prajeme dobrú chuť.
(zdroj obrazok: fitmagazin.sk)






























