Čo budeme potrebovať:
- 300 g lososa v celku
- 1 ks feniklu
- 1 zväzok listov mangoldu cca 50g
- 1 zväzok koriandrovej vňate 10g
- 1 citrón
- 3 PL olivového oleja
- 2 čili papričky
- 150 g šošovice
- 150 g pohánky
- 1/2 PL medu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ cibule
- soľ a korenie
Postup:
Lososa zbavíme kože a nakrájame ho na malé kúsky. Posolíme a okoreníme. Mangoldové listy prezrieme, nahnité kusy vyhodíme, umyjeme, stočíme a pokrájame na rezance hrubé asi 2 cm. Zálievku si pripravíme z citróna, z ktorého si vytlačíme šťavu a zmiešame ju s 1 PL oleja, osolíme a ochutíme medom. Fenikel nakrájame priečne na kúsky o šírke asi 3 mm. Koriandrovú vňať ručne natrháme na menšie kúsky. V panvici na 2 PL oleja zprudka opečieme lososa (asi 3 minúty), vyberieme ho a zvyšok oleja a šťavu z ryby necháme na panvici. Pokrájame si cibuľu a cesnak a dáme ich na panvicu po lososovi. Keď sa zafarbia do zlata pridáme fenikel, čili a mangold a opekáme asi 3 minúty, kým mangold nezvädne. Dochutíme korením a soľou. Presypeme do misy a zmiešame s pohánkou a šošovicou. Zalejeme zálievkou a preložíme na tanier. Na vrch poukladáme kúsky lososa. Dozdobíme koriandrovou vňaťou.

































