Prečistite si črevo s bryndzou!
Bryndza, mäkký hrudkovitý ovčí syr, je slovenský mikrobiálny fenomén, ktorý radíme medzifunkčné potraviny. „Probio“ znamená podporujúci život. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov.
Dobre ju znášajú aj mnohí ľudia s neznášanlivosťou laktózy. Ak budete prijímať probiotiká denne, prospeje to vášmu zdraviu a schudnete ľahšie aj rýchlejšie. Pomôžu zlepšiť trávenie, vyprázdňovanie a ovplyvnia aj hladinu krvných tukov.
Dobrú službu urobia aj pri cvičení. Vtedy je spôsobený nápor na imunitný systém. Probiotiká ho posilnia a organizmus sa stane odolnejší. Najlepšia bryndza je májová. Práve teraz má svoju sezónu. Májová bryndza má jemnú, maslovú chuť a oproti zimnej nie je taká ostrá. Pasterizáciou, tepelným spracovaním ovčieho mlieka, sa bryndza znehodnotí.
Termizáciou, zahriatím na ešte vyššiu teplotu sa z bryndze stane obyčajný syr. Väčšina našich veľkovýrobcov produkuje bryndzu doplnenú kravským mliekom. „A tu platí, že kravské mlieko sa musí vždy pasterizovať. Ak by ste chceli skutočne živú, nepasterizovanú bryndzu, vyhľadajte salaš, kde robia 100% bryndzu len z neohrievaného ovčieho mlieka.






























