Avokádo
- Je plné tukov vhodných pre srdce a vitamínu E. Je zdrojom glutathionu-antioxidantu, ktorý chráni mozgové bunky proti poškodeniu.
- ½ avokáda = 1 z 5 denných porcií ovocia a zeleniny.
- Dužinu namažte na toust a mierne pokropte citrónovou šťavou. Použite ako základ dipu, zdravých smoothies či zmrzliny.
Kurkuma
- Účinná látka v tomto korení sa nazýva kurkumin. Vylieči zápal v tele, opraví mozgové bunky, zlepší náladu, zabraňuje demencii v neskoršom veku.
- Používajte ako bežné korenie pri varení.
- Prášok pridávajte do omáčok, poprípade do vody pri varení ryže, cestovín a pod. Hodí sa aj do šalátových zálievok a k strukovinám.
Lesné ovocie
- Antokyanýli sú ochranné zložky, vďaka ktorým majú čučoriedky, maliny, jahody tmavofialovú alebo červenú farbu podporujú schopnosť učiť sa a pomáhajú zabraňovať výpadkom pamäti.
- Hrsť = 1 z 5 denných porcií ovocia a zeleniny.
- Zdravé maškrtenie- najlepšie sú čerstvé. Pridávajte do jogurtu, smoothies, posypte si nimi ovsenú kašu.
Orechy a semená
Vlašské a para orechy, mandle, semienka, chia, tekvicové semienka a ľanové semienko
- Vitamín E v orieškoch a semenách chráni proti poklesu poznávacích schopností. Minerály, vrátane zinku zase zlepšujú myslenie. Vlašské orechy, ktoré obsahujú omega- 3- mastné kyseliny, podporujú prekrvovanie mozgu.
- Hrsť denne.
- Najlepšie sú čerstvo vylúpané, podľa konkrétneho druhu surové alebo pražené, ale hlavne nie solené!.
Strukoviny
Šošovica, farebné fazuľky
- Sú bohaté na vlákninu a pomaly uvoľňujú energiu. Niektoré z nich sú tiež dobrým zdrojom antokyánov ako lesné ovocie.
- 1 porcia niekoľkokrát do týždňa.
- Pridávajte do šalátov, dusených pokrmov a polievok. Alebo ich rozmixujte na pastu, ochutťe a podávajte so zeleninovými tyčinkami.
Ryby
Losos, pstruh, makrela, sardinky
- Bohatý zdroj omega-3- mastných kyselín, predovšetkým DHA, ktoré pomáhajú mozgu pracovať,zlepšujú dĺžku sústredenia a chránia pred demenciou v neskoršom veku.
- 1 porcia do týždňa.
- Najlepší je voľne lovený losos a drobnejšie druhy ako sú sardinky,pretože sú menej zanesené ťažkými kovmi ako je napr. ortuť.
Vajíčko
- Žĺtok je zdrojom cholínu, dôležitého pre vývoj mozgu, pamäť a uvažovanie. Vajíčka rovnako obsahujú vitamín D, ktorý pomáha zmierňovať depresiu.
- Bez obmedzení, v rámci vyváženej stravy.
- Najlepšie sú pošírované vajíčka, varené a miešané, volské oká zaraďujte skôr výnimočne. Vajíčka obohatené o omega-3 sú zvlášť vhodné pre tých, ktorí nejedia ryby a pre staršie osoby.
Zelené lupienky
Rukola, špenát, polníček
- Vitamíny skupiny B, zvlášť kyselina listová zmierňujú zmenšovanie mozgu počas starnutia. Tiež pomáhajú znižovať hladinu homocysteínu, spájaného s rizikom demencie.
- 1-2 porcie denne.
- Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode, je preto vhodné ich jesť zasurova, alebo čo najmenej tepelne upravené, napr. na pare.






























