Klíčky lepšie vstrebávajú bielkoviny, čím je podporená správna činnosť trávenia. Z klíčkov ale nenafukuje, lebo zložité cukry v zrne sa menia na jednoduché a ľahko stráviteľné - preto majú klíčky aj sladkú chuť. Bojujú proti únave, spomaľujú starnutie buniek a posilňujú zrak. Klíčky jedzte aj vrámci prevencie rakoviny, posilníte si tiež celkovú imunitu.
V našom jedálničku môžete ochutnať fazuľku Mungo. Je to strukovina, ktorá sa získava z rastliny Vigna zlatá. Mungo má tmavozelenú farbu a veľká je približne ako hrach. Chuťovo pripomína čerstvý mladý hrášok. Fazuľka Mungo je vhodná strava pri chudnutí a aj pri udržaní zdravia. Na 100g obsahuje len 424,2 KJ.
Ľudia, čo si pri chudnutí pridávajú do stravy klíčky stratia na váhe natrvalo a žiadneho jo-jo efektu sa báť nemusia. Jedením klíčkov sa zlepší metabolizmus a dokonca aj zdravotný stav.
Využitie klíčkov v kuchyni môže byť naozaj pestré, stačí len popustiť uzdu fantázii. Môžeme ich pridávať do šalátov, nátierok, obilných kaší či jogurtov. Výborne chutia aj rozmixované v zeleninových či ovocných šťavách alebo dokonca v mliečnych koktailoch.
Klíčky sa však varia veľmi krátko alebo blanšírujú a strata vitamínov je minimálna.
V obsahu minerálov, stopových prvkov a vitamínov by sa klíčkom iba ťažko hľadala konkurencia.






























