Viete, že táto nenápadná zelenina je veľmi prospešná zdraviu? Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a jej benefity poznali už Indiáni.
Tekvica je ľahko stráviteľná, čo z nej robí ideálnu voľbu pri diéte. Obsahuje minimum kalórií, veľa vitamínov a až 90 % vody.
Blahodarné účinky tekvice
Tekvica pochádza zo Strednej Ameriky. V súčasnosti sa teší veľkej obľube aj u nás, pričom je vo všeobecnosti považovaná za jesennú dobrotu. Zdravotné benefity tekvicových jadierok a oleja z tekvice sú však také veľké, že je vhodné konzumovať ich celoročne.
Tekvicový olej má jemnú orieškovú chuť. Pôsobí blahodarne na pokožku, vlasy a nechty. Jadierka majú pozitívny vplyv na prostatu a stimulujú nervový systém. Okrem vitamínov A, B, C, E, K, betakaroténu a vlákniny je tekvica zdrojom minerálov (draslík, horčík, sodík, mangán, zinok, fosfor, železo a selén).
Zdravotné benefity tekvice
- Tekvica znižuje krvný tlak – draslík prispieva k znižovaniu krvného tlaku.
- Nesolené tekvicové semienka zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu.
- Tekvice majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií – tekvica hokkaido podporuje zdravé trávenie.
- Antioxidačné vlastnosti betakaroténu v tekvici pomáhajú spomaliť starnutie pokožky.
- Tekvica na podporu imunity – vitamín A posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám.
- Tekvica posilňuje zrak – je bohatá na živiny, ktoré posilňujú zrak, predchádzajú vzniku sivého zákalu a zabraňujú voľným radikálom poškodiť očné bunky.
- Tekvica na chudnutie – vyplavuje z organizmu škodliviny, reguluje vodu v tele a pomáha zmenšovať tukové vankúšiky.
- Konzumácia tekvice zlepšuje zdravie srdca.
- Tekvica na zdravé tehotenstvo – kyselina listová a ďalšie cenné zložky v tekvici podporujú zdravý rast plodu.
- Regeneračné účinky tekvice – tekvicové jadierka obsahujú kvalitné nenasýtené kyseliny, ktoré sú potrebné na dýchanie buniek a ich regeneráciu.
- Semená tekvice na kvalitné spermie – podpora zdravých hladín testosterónu a plodnosti.
Fit jedlá z tekvice
Tekvica hokkaido je prirodzene nízkokalorická potravina – obsahuje viac ako 90 percent vody a minimum kalórií. Jej výhodou je, že sa môže konzumovať aj so šupkou, ktorá počas varenia a pečenia zmäkne. Veľmi obľúbená je mixovaná hokkaido polievka či pečená tekvica.
Maslová tekvica sa lúpať musí, ale jej skvelá jemná chuť za trochu námahy rozhodne stojí. Nádherne vynikne v plackách či rizote. Z dužiny špagetovej tekvice sa dajú urobiť jemné rezančeky, ktoré sa hodia do polievky či ako zdravá alternatíva špagiet. Taktiež z nej možno pripraviť chutné pyré, omáčky či koláče na sladko i na slano. Jednoducho rozmanité chutné dobroty s vyváženejším zložením.
Tekvicové recepty nájdete aj v našich zdravých jedálničkoch, ktoré zostavujeme po konzultácii s výživovým poradcom na mieru v rámci rôznych redukčných programov.
Zdroj:
http://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2014/poklad-v-tekvici
http://www.webnoviny.sk/zdravie/clanok/567776-zdravie-muzov-a-krasu-zien-pomoze-udrzat-tekvica/






























