Domovinou škorice je India. Bola už pred 4000 rokmi súčasťou kuchyne, ale i náboženských a mýtických obradov a slávností. Nezanedbateľné nie sú ani jej liečebné účinky. Už pred tisíckami rokov si práve vďaka tomu vyslúžila prívlastok - všeliek i afrodiziakum.
Prečo konzumovať škoricu?
Už v dávnych dobách ľudia zistili, že škorica podporuje trávenie, prinavracia chuť do jedla, zabraňuje nadúvaniu, pôsobí proti hnačke a rannej nevoľnosti v tehotenstve. Ako súčasť čaju pomáha urýchliť uzdravenie pri horúčkovitých ochoreniach. Jej čistiace účinky sa prejavili pri príprave dezinfekčných prostriedkov, najmä mastí používaných pri zle sa hojacich a hnisavých ranách. Kloktanie škoricovej vody pomáha pri liečbe zápalu ďasien a odstraňuje zápach z úst.
Užívanie škorice znižuje poruchy dýchania, urýchľuje rekonvalescenciu a má blahodarné účinky pri liečení mnohých kožných chorôb. Pozitívne účinky dosiahla aj pri liečení akné. V starobe pomáha udržovať duševnú čulosť tým, že uvádza do súladu mozgové bunky. Pomáha tiež pri depresiách, stavoch úzkosti a stresu. Má upokojujúce účinky a harmonizuje telo na všetkých jeho úrovniach. Okrem toho uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Škorica môže pomôcť tiež pacientom s chorobami srdca či ateriosklerózou. Znižuje cholesterol, posilňuje imunitný systém a preto je vhodné zvýšiť jej konzumáciu pri chrípkových stavoch a po sviatkoch, keď sme sa prejedli mastných a nezdravých jedál.
Škorica – jedna a tá istá?
Mnohí, pri nákupe škorice nekladú dôraz na druh škorice. Existuje niekoľko druhov škoríc; spomeňme aspoň tie najbežnejšie. Medzi ne patrí napríklad škorica čínska, škorica cejlónska, škorica barmská či seychelská. K obľúbeným patrí aj biela škorica, ktorá však nie je škoricou v jej pravom zmysle.
Ak sa snažíte schudnúť, rozhodne siahnite po škorici.






























