Čo budeme potrebovať
- 800 g tresky (filet)
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 bobkový list
- 2 nové korenia
- soľ a pomleté čierne korenie
- trocha vody
Omáčka:
- 2 PL posekaného kôpru
- 3 PL trstinového cukru
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL medu
- 1 ČL mletých horčičných semienok
- 1 ČL mletého bieleho korenia
- 1,5 PL vínneho octu
- 3 PL vody alebo vývaru
- 3 PL vody alebo vývaru
- 4 PL slnečnicového oleja (nie olivového)
Príloha:
- 1 malá cibuľka
- 4 buľvy feniklu
- 100 g mladých špenátových lístkov
- soľ a korenie
- 1 PL oleja
- 3 PL vody
Postup:
Rybu potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. V troche vody ochutenej zvyškom citrónovej šťavy prikryté podusíme 5 – 7 minút spolu s bobkovým listom a novým korením. Voda by mala siahať asi do tretiny výšky filetu, alebo rybu pripravíme v paráku.
Na panvici orestujeme pokrájanú cibuľku, pridáme vodu a fenikel. Keď trochu zvädne, prihodíme špenátové lístky a premiešame. Ak je tekutiny málo, môžeme trochu pridať. Všetko robíme na miernom ohni. Lístky majú len zvädnúť. Nakoniec dochutíme soľou, korením a posypeme vňaťou z feniklu, ak nám zostala. A príloha je hotová.
Omáčku si pripravíme tak, že zmiešame všetky suroviny okrem kôpru a oleja. Dobre rozmixujeme. Potom za stáleho mixovania postupne prilievame olej, ako keď robíme majonézu. Nakoniec prisypeme kôpor a premiešame. Takto pripravená omáčka nám vydrží v chladničke 5 týždňov.

































