Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

5. 12. 2024

Mnohé slovenské rodiny si nevedia predstaviť Vianoce bez tradičnej kapustnice. A hoci ju považujeme za jedno z našich národných jedál, v každom regióne robia polievku z kyslej kapusty trochu inak.

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

 

Aká je história kapustnice? A prečo je kyslá kapusta taká zdravá a obľúbená? 

Sviatočná tradícia kyslej kapustovej polievky

Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka, ktorá tvorí súčasť štedrovečernej večere. Pripravuje sa z kvasenej kapusty, pričom sa mierne odlišuje v rámci jednotlivých častí Slovenska.

Rozlišujeme dve základné verzie kapustnice – pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej kapustnice sa nepridáva mäso a zahusťuje sa napr. bielymi haluškami, smotanou alebo zemiakom. Sviatočná kapustnica je bohatšia – možno do nej pridať údené mäso a klobásy. Nevyhnutnosťou sú sušené huby a pre mnohých aj sušené slivky či kyslá smotana.

Ako vzniká kyslá kapusta?

Kyslá kapusta vzniká kvasením – fermentáciou. Ide o zdraviu prospešnú metódu prípravy jedál, ktorá má v Európe dlhoročnú tradíciu. Fermentácia prirodzene mení chemické zloženie hlávkovej kapusty, výsledkom čoho sú prospešné probiotiká, ktoré pozitívne vplývajú na imunitu a trávenie a mali by tvoriť základ zdravého vyváženého jedálnička.

Zdravotné benefity kyslej kapusty

  • Kyslá kapusta na zdravé trávenie – kvasená kapusta a ďalšie fermentované potraviny vďaka svojim účinkom na hormóny pomáhajú lepšie absorbovať živiny z jedla a zabezpečujú pravidelnú stolicu.
  • Kyslá kapusta posilňuje imunitu – probiotiká kyslej kapusty významne regulujú zdravie čriev, čím aktivujú a podporujú imunitný systém.
  • Kyslá kapusta tlmí zápaly a alergie – blahodarné probiotiká v kyslej kapuste pôsobia proti infekciám a zmierňujú reakcie tela na potravinové alergie.
  • Kyslá kapusta na lepšiu náladu – probiotiká sú jedným z prírodných antidepresív. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu prejavov depresie.
  • Kyslá kapusta má protirakovinový účinok – kapusta patrí do skupiny potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sú účinné v boji proti rakovine.

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

Klasika, ktorej ani my nikdy neodoláme – vianočná kapustnica. Vyskúšajte ju tento rok urobiť podľa nášho osvedčeného receptu a istotne si pochutnáte. V prípade, že nechcete ani počas sviatkov porušiť diétne stravovanie, môžete si urobiť pôstnu verziu tejto obľúbenej polievky.

Na skvelú vianočnú kapustnicu budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké cibule,
  • 1 kg kyslej kapusty,
  • 2 ks bobkového listu,
  • 4 ks nového korenia,
  • 1 – 2 klobásky na varenie – odporúčame domáce a mäkšie klobásy,
  • 300 gramov údenej krkovičky alebo karé,
  • 20 g sušených hríbovitých húb,
  • 10 ks guľôčok čierneho korenia,
  • 1 PL oleja.

Postup prípravy kapustnice:

Cibuľu ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovice, ktoré následne priečne pokrájajte na asi 1 milimeter hrubé polkruhy. Cibuľku krátko opražte v hrnci na rozohriatom oleji, pridajte kvasenú kapustu a varte spolu približne 10 minút. Potom zalejte vodou, pridajte huby, mäso a klobásy a všetko dôkladne zamiešajte. Nechajte polievku vyvariť do mäkka asi 1 až 1,5 hodiny na miernom plameni.

Ak má niekto chuť, môže si pri podávaní kapustnice do nej pridať aj lyžicu kyslej smotany. Prajeme dobrú chuť a krásne prežitie vianočných sviatkov s chutnými zdravými dobrotami!

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

Najčítanejšie články