Aká je história kapustnice? A prečo je kyslá kapusta taká zdravá a obľúbená?
Sviatočná tradícia kyslej kapustovej polievky
Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka, ktorá tvorí súčasť štedrovečernej večere. Pripravuje sa z kvasenej kapusty, pričom sa mierne odlišuje v rámci jednotlivých častí Slovenska.
Rozlišujeme dve základné verzie kapustnice – pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej kapustnice sa nepridáva mäso a zahusťuje sa napr. bielymi haluškami, smotanou alebo zemiakom. Sviatočná kapustnica je bohatšia – možno do nej pridať údené mäso a klobásy. Nevyhnutnosťou sú sušené huby a pre mnohých aj sušené slivky či kyslá smotana.
Ako vzniká kyslá kapusta?
Kyslá kapusta vzniká kvasením – fermentáciou. Ide o zdraviu prospešnú metódu prípravy jedál, ktorá má v Európe dlhoročnú tradíciu. Fermentácia prirodzene mení chemické zloženie hlávkovej kapusty, výsledkom čoho sú prospešné probiotiká, ktoré pozitívne vplývajú na imunitu a trávenie a mali by tvoriť základ zdravého vyváženého jedálnička.
Zdravotné benefity kyslej kapusty
- Kyslá kapusta na zdravé trávenie – kvasená kapusta a ďalšie fermentované potraviny vďaka svojim účinkom na hormóny pomáhajú lepšie absorbovať živiny z jedla a zabezpečujú pravidelnú stolicu.
- Kyslá kapusta posilňuje imunitu – probiotiká kyslej kapusty významne regulujú zdravie čriev, čím aktivujú a podporujú imunitný systém.
- Kyslá kapusta tlmí zápaly a alergie – blahodarné probiotiká v kyslej kapuste pôsobia proti infekciám a zmierňujú reakcie tela na potravinové alergie.
- Kyslá kapusta na lepšiu náladu – probiotiká sú jedným z prírodných antidepresív. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu prejavov depresie.
- Kyslá kapusta má protirakovinový účinok – kapusta patrí do skupiny potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sú účinné v boji proti rakovine.
Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu
Klasika, ktorej ani my nikdy neodoláme – vianočná kapustnica. Vyskúšajte ju tento rok urobiť podľa nášho osvedčeného receptu a istotne si pochutnáte. V prípade, že nechcete ani počas sviatkov porušiť diétne stravovanie, môžete si urobiť pôstnu verziu tejto obľúbenej polievky.
Na skvelú vianočnú kapustnicu budete potrebovať:
- 2 stredne veľké cibule,
- 1 kg kyslej kapusty,
- 2 ks bobkového listu,
- 4 ks nového korenia,
- 1 – 2 klobásky na varenie – odporúčame domáce a mäkšie klobásy,
- 300 gramov údenej krkovičky alebo karé,
- 20 g sušených hríbovitých húb,
- 10 ks guľôčok čierneho korenia,
- 1 PL oleja.
Postup prípravy kapustnice:
Cibuľu ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovice, ktoré následne priečne pokrájajte na asi 1 milimeter hrubé polkruhy. Cibuľku krátko opražte v hrnci na rozohriatom oleji, pridajte kvasenú kapustu a varte spolu približne 10 minút. Potom zalejte vodou, pridajte huby, mäso a klobásy a všetko dôkladne zamiešajte. Nechajte polievku vyvariť do mäkka asi 1 až 1,5 hodiny na miernom plameni.
Ak má niekto chuť, môže si pri podávaní kapustnice do nej pridať aj lyžicu kyslej smotany. Prajeme dobrú chuť a krásne prežitie vianočných sviatkov s chutnými zdravými dobrotami!






























