Čo budeme potrebovať
- 200g kukuričnej jemnej polenty
- 500ml mlieka
- 2PL olivového oleja
- 40g masla
- ½ ČL muškátového orieška, nstrúhaného
- ½ ČL pomletého čierneho korenia
- ½ Čl soli
- 20g parmezánu
Na opekanú zeleninu
- 1 červená hrubostenná paprika
- 200g cukety
- 200g šampiňónov
- 1 ČL provensálskeho korenia
- 2PL oleja
- 10g masla
- 1 červená cibuľa, pokrájaná nadrobno
- 1-2 strúčiky cesnaku, posekané
- 1 bobkový list
- ½ ČL čierneho korenia
Postup
V hrnci zmiešame mlieko, maslo, olej, korenie a soľ. Zahrejeme asi na 70°C a prisypeme za stáleho miešania polentu. Varíme asi 7-10 minút a neprestávame miešať. Na konci prisypeme 15g parmezánu a premiešame. Vylejeme do formy na pečenie a necháme vychladnúť. Potom stuhnutú polentu nakrájame, preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech, pokrájame na rovnaké kúsky, posypeme ich zvyšným parmezánom a zapekáme v rúre na hornom pečení asi 10-15 minút alebo do zlatista.
Opekaná zelenina
Na panvicu dáme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a opekáme do sklovita. Prisypeme pokrájané šampiňóny, papriku a cuketu, okoreníme provensálskym a čiernym korením a krátko opekáme, cca 5 minút na silnom plameni.


































