5 dôvodov, prečo konzumovať jedlo z karfiolu
- Karfiol je bohatým zdrojom vitamínov. Obsahuje vitamín C, K, E aj vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sú v karfiole najviac zastúpené draslík, selén, železo či mangán.
- Vďaka obsahu vlákniny má karfiol priaznivý vplyv na trávenie – predchádza zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
- Karfiol je aj zdrojom antioxidantov a fytonutrientov, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu.
- Táto zelenina má na 100 gramov v priemere iba 23 kalórií a minimum tukov aj sacharidov. Je preto veľmi obľúbená pri redukčných diétach.
- V kuchyni je veľmi variabilná a jednoduchá na prípravu.

Vedeli ste, že existuje niekoľko druhov karfiolu? Okrem tradičného bieleho karfiolu patria medzi obľúbené odrody aj oranžový alebo fialový.
Ako spoznať čerstvý karfiol
Aby ste si mohli pripraviť chutné a zdravé jedlo z karfiolu, potrebujete si kúpiť čerstvú hlávku tejto unikátnej zeleniny. Čerstvý karfiol má bledú až snehobielu farbu, svieže zelené listy a jemnú vôňu. Pokiaľ je to možné, vyberajte karfiol bez škvŕn – žltkasté alebo hnedasté škvrny spolu so zvädnutými listami patria medzi prvé znaky staršieho karfiolu. Karfiol skladujte v chladničke.
EASY TIP: Ak máte viac karfiolu, ako stihnete zjesť, rozdeľte ho na menšie kúsky, vložte do vriacej slanej vody a 2 až 3 minúty varte. Ružičky nechajte vychladnúť a uskladnite v mrazničke. Neskôr ich môžete použiť na prípravu rýchlych a zdravých receptov s karfiolom.
Zdravé recepty s karfiolom
Karfiol môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Niektoré sú zdravé, iné menej. Môžete ho jesť surový, varený, pečený. Často sa používa aj ako alternatíva sacharidových príloh – ryže alebo zemiakov. Rozličné jedlá z karfiolu pre vás pripravujeme ako súčasť EASYDIET stravovacích programov. Dnes vám ukážeme, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť pečený karfiol – okrem hlávku tejto unikátnej zeleniny budete potrebovať len 5 iných surovín.
Na pečený karfiol potrebujete:
- 1 karfiol
- Olivový olej
- Med
- Korenie Garam Masala
- Červená paprika
- Soľ

Príprava tohto receptu z karfiolu
Karfiol nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 2 centimetre. Na plech s papierom na pečenie položte plátky karfiolu a jemne ich posoľte.
V miske zmiešajte olivový olej s medom a koreninami. Množstvo upravte podľa veľkosti karfiolu. S pripravenou omáčkou potrite vopred osolený karfiol. Pečte v rúre na 180° stupňov 20 až 30 minút.

Pečený karfiol môžete podávať s humnusom alebo zeleninovým pyré. Odporúčame cviklové, strukovinové alebo mrkvové pyré.
Dobrú chuť.






























